Opening dwaaltuin

Dinsdag 23 mei was een feestelijke dag, het was namelijk de officiële opening van een nieuwe parel van een tuin! Geen gewone tuin, maar een DWAALtuin! 

Waarom een dwaaltuin? Omdat dwaalgedrag veel voorkomt bij ouderen met dementie… Omdat zij vaak niet meer alleen op pad kunnen en daardoor nog heel beperkte toegang tot groen hebben. En laat groen nu net zo’n heilzaam effect hebben op onze geest en ons lichaam… 

Met deze tuin hebben we daarom geprobeerd het volgende te creëren: 

  • Een groene plek waar beleving centraal staat
  • Een tuin van ontmoeting, voor oud en jong
  • Een plek waar personen met dementie in alle vrijheid kunnen ronddwalen

Het ontwerp is een creatie van Overlant architecten in samenwerking met Regionaal Landschap De Voorkempen, en is deels gesubsidieerd door de Provincie Antwerpen én de Koning Boudewijnstichting. 

Maar met een prachtig ontwerp alleen komt men niet ver, er is ook nood aan een bezieler, iemand die iets moois tot leven wekt. En dat bleek De Dennen in eigen huis te hebben, iemand wiens handen in december al jeukten om eraan te beginnen… Toon – medewerker van onze technische dienst – heeft de laatste maanden met zoveel toewijding en inzet gewerkt aan deze parel, en anderen meegesleept in zijn enthousiasme. De collega’s van de technische dienst die Toon geholpen hebben en zijn verschroeiende tempo moesten proberen volgen verdienen ook een eervolle vermelding. 

Deze dwaaltuin is een eerste aanzet voor een nieuwe invulling van de publieke groene ruimte rond De Dennen. Wij zijn overtuigd van de positieve effecten van groen op éénieder, en wij hopen dan ook dat iedereen hier veel deugddoende momenten mag beleven. 

Gerelateerde artikels

In een samenleving die steeds meer waarde hecht aan inclusie en duurzaamheid, zijn er mooie initiatieven die tonen hoe samenwerking tussen verschillende sectoren kan leiden tot positieve veranderingen.
Studiereis ZorgGroep Antwerpen naar Helsinki en Estland: op bezoek bij "The Active Seniors Association" in Helsinki.
De Dennen kreeg bezoek van de Raad van Kinderen. Zij hebben zo hun ideeën over hoe zij het in de toekomst zouden willen aanpakken. Het werd een warme dag vol met open en eerlijke inzichten die in beeld werden gebracht.
Wat moet er in een ventilatieplan staan? Hoe maak je een ventilatieplan op? Deze leidraad helpt om een ventilatieplan op maat vorm te geven. WZC Nottebohm ging al aan de slag met de leidraad voor een ventilatieplan.
Nu de zomervakantie op zijn einde loopt, willen we al onze jobstudenten graag even bedanken voor hun waardevolle bijdrage gedurende deze vakantieperiode.
De oude werkkledij van de medewerkers was aan vervanging toe. Om een huiselijker gevoel op de afdeling te creëren, werd voor een nieuwe tenue met warmere kleuren gekozen.